Tudi na naši šoli smo slovesno obeležili Prešernov dan – slovenski kulturni praznik. Proslavo smo pripravili v sredo, 7. februarja. V kulturnem programu so nastopili člani otroškega in mladinskega pevskega zbora in kulturno-umetniškega krožka. 

Prisluhnili smo krajšemu recitalu Prešernovih pesmi O, Vrba, Apel in čevljar, Učenec, Nezakonska mati in Pismo staršem v izvedbi devetošolk Karmen in Lucije, pridružile pa so se jima gospe Mojca, Slavica in Marija. S kratko dramsko igro Naredimo ptičjo hišico so nastopili učenci 4. in 5. razreda Ajda, Kristjan in Aleksander, devetošolci pa so uprizorili odlomek iz Partljičeve komedije Ščuka, da te kap. Učenci, ki obiskujejo otroški pevski zbor, so zapeli pesmi Muca na klavir igra in Pravo prijateljstvo, člani mladinskega pevskega zbora pa Pastirče mlado in Čez Šuštarski most. Tako kot smo proslavo pričeli, smo jo tudi sklenili, z Zdravljico. Na začetku prireditve smo prisluhnili državni himni, na koncu pa deklamaciji članov kulturno-umetniškega krožka.

Praznično vzdušje sta popestrili scenska kulisa z likovnimi upodobitvami pesnika Franceta Prešerna, ki so jih ustvarili učenci, in računalniška projekcija utrinkov iz poetovega življenja in njegovih del.

Veseli smo bili lepega obiska staršev in krajanov.

Marija Volf, koordinatorka prireditve

 

Povezovalno besedilo proslave so ustvarili učenci 9. razreda:

France Prešeren je zame največji slovenski pesnik, ker je napisal Zdravljico, ki je danes državna himna Republike Slovenije. Najlepši Prešernov verz mi je O Vrba, srečna, draga vas domača, ker pove, kako zelo je imel Prešeren rad svoj dom. Zelo mi je všeč tudi pesem Pod oknom. Ko sem bil majhen, še predno sem šel v šolo, sem jo že znal na pamet.

Janez Konda

O Vrba, res mi predraga pesem, ki se me je najbolj dotaknila. »O Vrba, srečna, draga vas domača, kjer hiša mojega stoji očeta.«  – prelepa verza o domu in domovini! Pri Prešernu se mi zdi edinstveno tudi to, da je znal mojstrsko povezati vsebino in obliko pesmi, na primer napitnico Zdravljico je napisal v kiticah, ki imajo obliko čaše za vino.

Nika Rauh

Moja najljubša Prešernova pesem je Povodni mož. Čeprav smo jo poslušali in brali od prvega razreda naprej, se je še danes nismo naveličali. Všeč pa mi je tudi tretja Gazela, ki smo jo obravnavali pred kratkim, saj izpoveduje ljubezen.

Živa Mihelić

Naš največji pesnik se je pisal Prešern in tudi Prešerin. Zanimivo je, da besedna zveza biti prešeren pomeni biti vesel, a naš pesnik je bil pogosto žalosten in nesrečen. Po mojem mnenju je Prešeren naš največji pesnik zaradi sedme kitice Zdravljice, ki je naša državna himna, in zato, ker vsi Slovenci poznamo njegove pesmi Povodni mož, Turjaška Rozamunda, Krst pri Savici, Apel in čevljar in druge. Veliko jih je tudi uglasbenih, na primer Pod oknom in Dekletom. Prav posebna pa je njegova pesem O Vrba, srečna, draga vas domača. Mislim, da jo mnogi znamo na pamet, da je kot ponarodela. Pesnik obžaluje, da ga je želja po učenosti in izobrazbi, ki ji pravi goljufiva kača, zvabila v svet.

Prešernov dan, 8. februar, je poseben praznik. Po vsej Sloveniji se vrstijo prireditve in proslave. Veliko ljudi se zbere pred pesnikovim spomenikom v rojstni Vrbi in tudi v Kranju, kjer je živel nekaj let in je tam pokopan. Pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani pa znani slovenski igralci recitirajo njegove pesmi.

Karmen Šterbenc

France Prešeren je pomemben za slovensko pesništvo tudi zato, ker je ustvaril nove pesniške oblike, kot so sonet, balada, romanca, ep, glosa, gazela. Tema njegovih pesmi je ljubezen, neuslišana ljubezen do dekleta, do Primičeve Julije, in ljubezen do domovine. Slednjo je najlepše izpovedal v Zdravljici. Vanjo je v obliki vinskega kozarca vliv veselje do domovine in naroda. Z Zdravljico kot državno himno se Slovenci zavedamo svojih korenin in se ponosno predstavljamo po svetu. Kako lepo je slišati himno na kulturnih in še bolj na športnih prireditvah. Ob zmagah naših športnikov jo zapojemo iz srca.

Všeč so mi tudi Prešernove uglasbene pesmi, taka je Pod oknom. Ta mi je še posebej pri srcu. In pa sonet Apel in čevljar, ker ima globoko in vsem razumljivo sporočilo: »Le čevlje sodi naj Kopitar!« Kako dobro je Prešeren povedal, da naj vsak dela svoje delo.

Mislim, da bi Prešernove Poezije morala imeti vsaka slovenska družina. Da bi prebirali Prešernove pesmi in jih prenašali iz roda v rod. Prešernov dan – slovenski kulturni praznik je zelo pomemben dan.

Lucija Konda

Za mene je Prešeren največji pesnik, ker je avtor slovenske himne Zdravljice. Najbolj mi je všeč njegova pesem Vrba pa tudi Povodni mož, Gazela, Glosa, Apel in čevljar. Všeč mi je Zdravljica, ker je likovna pesem, ki ima obliko keliha. V Prešernovem življenju mi je najbolj zanimivo, da je otrokom delil fige in bil zaljubljen v Primičevo Julijo, za njo je napisal Sonetni venec. Zanimivo mi je tudi to, da je iz tako skromnega človeka nastal tako velik pesnik. Spominjamo se ga vsako leto, in sicer 8. februarja, ko praznujemo Prešernov dan, in 3. decembra, ko praznujemo Ta veseli dan kulture.

Luka Šegina

 

Rezultat iskanja slik za prešeren