Učenka starotrške šole finalistka 10. mednarodnega festivala otroške poezije

Dječije carstvo 2016

 

Eva se je predstavila s pesmijo SolzaFestival je potekal 22. aprila v Banja Luki. OŠ Stari trg ob Kolpi je zastopala devetošolka Eva Vukelić, ki se je s pesmijo Solza uvrstila med 70 finalistov. Na natečaju je sodelovalo čez 4000 osnovnošolcev iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Hrvaške in Slovenije, ki so ustvarili več kot 6000 pesmi. Eva je bila ena izmed petih slovenskih otrok, ki ji je uspel tako velik podvig, zato je bilo tudi navdušenje pred dvodnevnim potovanjem v Banja Luko prav tako veliko.

V motelu Golden Card, kamor smo prispele dan poprej v poznih popoldanskih urah, so nas prijazno sprejeli in udobno namestili. Festivalski dan smo pričeli z obiskom v parlamentu. Potem ko smo se posedli v lepi modri dvorani, nas je prisrčno sprejel in nagovoril predsednik Narodne skupščine Republike Srbske Nedeljko Čubrilović. Poudaril je, da je Banja Luka mesto mladih in da so v parlamentu vedno dovzetni za različne oblike sodelovanja in povezovanja na vseh ravneh. Pozdravil nas je tudi direktor festivala Dječije carstvo Slobodan Stošič. Posebne pozornosti pa so bili deležni zelo uveljavljeni pesniki za otroke in mladino, ki so bili z nami ves dan festivala. Predstavili so se nam z interpretacijami svojih pesmi in nam prav tako namenili nekaj pozdravnih besed. Posebej nas je navdušil starosta med njimi Raša Popov.Eva Vukelić, finalistka festivala Dječije carstvo 2016

Festival je gostilo mestno gledališče Jazavac. Pričel ga je otroški pevski zbor s himno Dječije carstvo. Program je na zelo zabaven način povezoval odlični gledališki igralec Bojan Kolopić. Petdeset finalistov je predstavilo svoje pesmi, za glasbeno-pevske vložke pa so poskrbeli odlični mladi pevci solisti. Strokovna žirija je imela zelo težko nalogo, da je izmed čudovitih 50 pesmi izbrala najboljšo. Tako je letošnji Mali princ Dječijeg carstva postal avtor pesmi Muzika traje Lav Lukić iz OŠ Nikole Tesle iz Beograda. Vsi finalisti pa so prejeli diplome in naziv Ključar Dječijeg carstva, darilne vrečke in Zbornik festivala dječije poezije. Ker je bil letošnji festival jubilejni deseti, smo se po končanem triurnem druženju posladkali še z zelo okusno torto.

Iz sončne Banja Luke, ki je 22. aprila praznovala tudi občinski praznik in tako kot mnoga mesta po vsem svetu tudi dan Zemlje, smo se v poznih popoldanskih urah podale na večurno pot proti domu. Zahvaljujoč prijazni in spretni voznici, Evini teti Alenki, smo varno in srečno prispele na Brezovico, kjer so nas željno pričakali domači.

Ostali so prelepi spomini na nepozabno doživetje ob velikem uspehu in spoznanje, da se za prihodnost otroške poezije ne gre bati. Iskrena hvala prav vsem, ki ste nagrajeni učenki Evi pomagali, da se je festivala otroške poezije v Banja Luki lahko udeležila.

Marija Volf, mentorica

                                                                                                          OŠ Stari trg ob Kolpi

[wzslider]

Solza

 

Solza je res nekaj čudnega.

Solza nastane,

ko srce je strto,

ko smrt prizadane,

ko je prijateljstvo razdrto.

 

A solza je lahko tudi nekaj lepega.

To je solza sreče,

ki ob veselem srcu

in duši hvaležni

iz očesa kane.

Suza

Suza se iz tuge rađa:
kada srcu tone lađa,
kada smrt u goste svrati,
kada prijateljstvo pati …

Al ponekad kao cveće
procvetaju suze sreće,
kada je veselje jače,
razdragano duša skače!

 

Prevedel Uroš Vošnjak