V okviru Tedna vseživljenjskega učenja smo učenci 6.-9. razreda ustvarjali v delavnici Oblecimo knjige.

Od 15. do 18. maja so namreč potekali že 24. Slovenski dnevi knjige. Eno izmed sporočil letošnjega festivala knjig je bilo tudi, da nam knjige in branje nudijo užitek. Zato smo se odločili obleči platnice knjig, zlasti priljubljenih slikanic, v barve in vzorce tekstila, obogatili pa smo jih še z ličnimi dodatki. Tako smo knjigam vdihnili estetski užitek. V oblačila smo odeli nekatere naše najbolj priljubljene književne junake, mačka Murija in muco Maco, Rdečo kapico, Frančka, miška Tipa, Žabca.

V sredo, 15. maja, smo svoje izdelke predstavili na stojnici v kulturnem domu v Črnomlju, kjer je ZIK pripravil prireditev Parada učenja. Ker je bilo letošnje vodilo Najraje plesaje, je bil večji del dopoldanske prireditve namenjen predstavitvi in plesanju belokranjskih ljudskih plesov. Parada učenja je tega dne potekala po vsej Sloveniji, natančneje v 17 krajih. Dejavnosti so bile posvečene tudi medgeneracijskemu druženju. Tako smo na srečanju v KD tudi telovadili skupaj starejši in mlajši udeleženci. Parado učenja pa je popestril še Ziki, maskota ZIK Črnomelj, s katerim smo se tudi fotografirali.

TVU, ki se je odvijal od 10. do 19. maja, se navezuje na Teden ljubiteljske kulture (17.-26. 5.), katerega rdeča nit je prav tako ples. Osrednja otvoritvena prireditev TLK je 16. maja potekala v Murski Soboti, in sicer v okviru dogodkov, s katerimi letos zaznamujemo 100. obletnico združitve Prekmurja z matično domovino.

S Parade učenja, kjer so nas prijazno sprejeli in nam z zanimivim programom obogatili sredin dopoldan, smo se vrnili v šolo s prijetnimi vtisi. Knjižne šivilje in modni oblikovalci v delavnici Oblecimo knjige pa smo bili: Neja Evgenija in Erik Ržen, Patricija Šlajmer, Ajda Mihelić, Lidija Mihajlović in Andraž Bračko Majerle.

Marija Volf, mentorica

 

Na Paradi učenja nas je zabaval Ziki.

Krojili in šivali smo v šolski knjižnici.

Modno in udobno oblečene knjige.

Na stojnici v KD v Črnomlju.

 

Rezultat iskanja slik za slovenski dnevi knjige

Branje je užitek.