Nagrajenci literarnega natečaja Moja rodna domovina z ministrico za obrambo RS Andrejo KatičOŠ Vič Ljubljana in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo mesta Ljubljane sta pripravila že 8. literarni natečaj Moja rodna domovina. Natečaj je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Mladi literati so letos ustvarjali na temo Slovenija praznuje 25. rojstni dan.

Zaključna prireditev, katere gostiteljica je bila OŠ Vič Ljubljana, po številu učencev (več kot 850) največja slovenska osnovna šola, je bila v torek, 5. aprila. Nagrajenci, mentorji in starši smo se najprej popeljali s turističnima ladjicama po Ljubljanici od Trnovskega pristana do središča prestolnice. Skozi vodeni ogled smo spoznavali bogastvo rastlinskega in živalskega sveta reke ter zgodovinske in kulturne znamenitosti letošnje zelene prestolnice Evrope. Osrednja slovesnost zaključne prireditve pa je ob 17. uri privabila v šolsko dvorano še številne visoke goste.

Proslava se je pričela s Prešernovo Zdravljico. Nagrajenki je priznanje izročila ministrica za obramboV kulturnem programu pa so nastopili še člani folklorne skupine OŠ Koper, pevski zbor OŠ Vič in pevska skupina Prijatelji iz Kočevja. Najbolj pozorno smo zbrani prisluhnili odlomkom iz spisov in pesmi nagrajenih učencev. Na natečaj je prispelo 240 literarnih izdelkov učencev osnovnih šol iz domala vse Slovenije in letos prvič tudi iz slovenskih šol v zamejstvu, natančneje iz Tržaške pokrajine. Nagrade, priznanja in medalje, je prejelo 25 učencev iz matične domovine in 16 iz zamejstva. Priznanja so učencem izročili ministrica za obrambo RS Andreja Katič, predsednik OZVVS – mesta Ljubljane Igor Potočnik in ravnatelj OŠ Vič Sašo Vlah. Poleg njih je zbranim spregovoril tudi vodja projekta in avtor zamisli natečaja Andrej Jurjevič. Nagrajenci so odnesli s seboj tudi zbornik Moja rodna domovina, v katerem so natisnjeni literarni izdelki vseh sodelujočih učencev. Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob tem poudarila, da je zbornik literarnih izdelkov učencev darilo domovini Sloveniji, na katerega je lahko zelo ponosna. Pred odhodom domov smo si v šolski avli ogledali še zanimivo razstavo o osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991.

Nagrajenka iz OŠ Stari trg ob Kolpi Andreja KastelecNagrajenka iz OŠ Stari trg ob Kolpi je bila devetošolka Andreja Kastelec. V svojem spisu je meddrugim zapisala: »Domovina je tam, kjer so dom, rod, družina, prijatelji, kjer je materni jezik. Domovina so tudi naše gore, reke, jezera, morje, so polja, na katerih si pridelamo domačo hrano. Domovina je zemlja, ki jo imamo radi in jo nosimo v srcu vedno in povsod od rojstva do smrti. Domovina je sreča … Vse najboljše, Slovenija!«

 

                                                                                                          Marija Volf, mentorica

                                                                                                          OŠ Stari trg ob Kolpi