Slovenski tradicionalni zajtrk

 

V petek, 20.11.2015, smo na šoli in v vrtcu Stari trg ob Kolpi, imeli tradicionalni slovenski zajtrk. In ne le imeli, tudi pojedli smo ga. Tradicionalni zato, ker se projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport izvaja že vrsto let po vseh slovenskih šolah in vrtcih, slovenski pa zato, ker ga sestavlja hrana, ki je tipična za slovenski prostor in je slovenskega izvora. Na naših mizah je tako bil ponujen med, kruh iz različnih vrst moke (ajdova, pirina, črna), jabolka, maslo, mleko in suho sadje.

Z otroci v vrtcu smo se o hrani in pomenu zajtrka pogovarjali že ves teden, tako da so spoznali, da so med pridelale slovenske čebelice in so zanj poskrbeli pridni slovenski čebelarji, medtem ko so jabolka, maslo, mleko in moka tudi zrasli doma oziroma so jih pridelale pridne roke slovenskega kmeta. Tako sestavljen zajtrk je zares zdrav in dober. Z njim se ne morejo primerjati drugi zajtrki, katerih sestavine so čokoladni namazi, banane, ki so pripotovale iz drugih dežel, sok iz tetrapaka, hrenovke, paštete…

Pri letošnjem zajtrku sta se nam pridružili tudi županja, ga. Mojca Čemas Stjepanovič in ravnateljica ga. Mojca Butala. V vrtcu sta z otroci najprej pozajtrkovali nato pa je sledil živahen pogovor. Otroci so spontano, veselo in izčrpno odgovarjali in pripovedovali. Slovenski zajtrk je bil slasten zato ga bomo tekom leta večkrat ponovili. Ga. županja je bila z obiskom pri nas zadovoljna in nam obljubila, da nas bo kmalu spet obiskala. Pred odhodom smo ji v spomin na srečanje podarili sliko, ki so jo narisali otroci in svečo, katero so izdelali člani sosednje skupnosti Tav.

Zajtrk nas je vse napolnil z obilo energije za delo in ustvarjanje. Otroci so bili polni lepih vtisov, o katerih so staršem hiteli pripovedovati že ob odhodu iz vrtca: »…danes smo jedli domači kruh z orehi… obiskali sta nas dve Mojci… jedli smo pravi slovenski zajtrk… »

 

Zapisala: Andreja Rade