Tudi letos smo se nagrajeni učenci in njihovi spremljevalci zbrali na zaključni prireditvi literarnega natečaja Moja rodna domovina v OŠ Vič. Prireditev je potekala v sredo, 19. aprila. Že 9. literarni natečaj, ki sta ga pripravila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo mesta Ljubljana in OŠ Vič, je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Učenci 6.–9. r. z OŠ iz vse države so letos ustvarjali pripovedna in pesemska besedila na temo Jaz in Slovenija čez 25 let. Napisali so veliko kakovostnih besedil, ki pričajo o tem, da je mladim mar za njihov jutri, da jim je mar za domovino. Vsa dela mladih so izšla v priložnostnem zborniku, ki so ga prejeli v dar vsi nagrajenci in sodelujoče šole.

Medtem ko so se nagrajeni učenci pripravljali na predstavitev svojih literarnih izdelkov, je ravnatelj OŠ Vič Sašo Vlah v zbornici šole prijazno sprejel učiteljice mentorice in starše. Po okusnem kosilu pa smo se vsi udeleženci srečanja z mestnima avtobusoma odpeljali v središče Ljubljane. Razdelili smo se v dve večji skupini in se z ladjicama popeljali po Ljubljanici ter se sprehodili skozi znamenitosti in zanimivosti v osrčju naše zelene prestolnice. Zahvaljujoč odličnim turističnim vodnikom smo obogatili svoje znanje o Ljubljani.

Osrednja slovesna prireditev, ki so se je udeležili tudi visoki gosti, je bila ob 17. uri v Mestnem muzeju Ljubljana. Pričela se je z državno himno Zdravljico in se nadaljevala s pozdravnimi nagovori. Spregovorili so nam državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Andreja Barle Lakota, predsednik OZVVS Ljubljana mesto dr. Igor Potočnik, ravnatelj OŠ Vič Sašo Vlah ter idejni avtor zamisli in vodja projekta natečaja Andrej Jurjevič, veteran vojne za Slovenijo. V kulturnem programu so z domoljubnimi pesmimi nastopili člani Okteta Gallus Ribnica in učenci otroškega pevskega zbora OŠ Vič, slišali pa smo tudi Kajuhovi pesmi Kje si, mati in Slovenska pesem. Najbolj pozorno pa smo zbrani prisluhnili nagrajenim učencem, ki so predstavili odlomke iz svojih literarnih del. Nato je sledila še slovesna podelitev nagrad: 20 učencev je prejelo medaljo Slovenija, moja rodna domovina, 30 pa priznanje. Nagrade so najboljšim na natečaju izročili državna sekretarka MIZŠ dr. Andreja Barle Lakota, predsednik OZVVS Ljubljana mesto dr. Igor Potočnik in ravnatelj OŠ Vič Sašo Vlah.

Po krajšem prijetnem druženju ob prigrizkih in napitkih smo se v zgodnjih večernih urah napotili domov. S seboj smo ponesli veliko lepih doživetij, za katera smo iskreno hvaležni vsem organizatorjem in gostiteljem natečaja, ki so bili nadvse prijazni in gostoljubni.

 

Tudi OŠ Stari trg ob Kolpi že več let uspešno sodeluje na literarnem natečaju Moja rodna domovina. Letošnja nagrajenka je učenka 8. razreda Lucija Konda. V pismu politikom je zapisala: »Prepričana sem, da bo tudi v prihodnosti veliko možnosti za dobro življenje na podeželju oziroma na kmetijah. Zato bi si morali prizadevati, da bi več ljudi živelo na vaseh in manj v mestih. Tako bi bilo v Sloveniji veliko ekoloških kmetij in bi se povečala samooskrba. Če si bomo hrano sami pridelali in ne bomo kupovali predelanih in gensko spremenjenih ter trikratno zapakiranih živil v velikih trgovinah, bomo zdravo živeli.«

Marija Volf, učiteljica mentorica
OŠ Stari trg ob Kolpi