Tudi letos smo praznovali slovenski kulturni praznik z že tradicionalno prireditvijo Prešernovanje.

Dan pred državnim praznikom kulture smo pričeli z ogledom otroškega baleta La Fontainove basni v KC v Semiču. Ob igralski interpretaciji basni Miška in lev, Nečimrna vrana in Zajec in želva smo spoznali nauke, ki veljajo še dandanes, čeprav je francoski basnopisec Jean de La Fontaine napisal zgodbe pred približno 400 leti. Zgodbe sta nato baletna plesalca uprizorila skozi ples oziroma gibe, čarobnost izvedbi pa je dodala še avtorska klavirska glasba. Večina med nami je prvič doživela baletno predstavo v živo in bila nam je zares všeč. Srečno naključje pa je bilo tudi to, da smo si ogledali natančno 50. izvedbo baleta, ki sta ga Festival Ljubljana in SNG Opera in balet Maribor prvič izvedla leta 2018.

Po vrnitvi v šolo je sledila še šolska proslava. Pričeli smo jo z državno himno Prešernovo Zdravljico, ki so jo zapeli učenci 1. in 2. razreda. V kulturnem programu je nastopila večina učencev od 1. do 9. razreda, nekateri tudi večkrat, prisluhnili pa smo še najmlajši recitatorki iz vrtca. Otroci so recitirali pesmi priljubljenih slovenskih pesnikov, najmlajši folklorniki so zaplesali in zapeli ljudsko Ob bistrem potočku je mlin, zapeli so vsi trije pevski zbori, z zvoki harmonike pa sta zbrane navdušila sedmošolca Tim in Kevin Mark. Ker letos praznujemo Kajuhovo leto, ko se spominjamo 100-letnice rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha, so se člani kulturno-umetniškega krožka predstavili s krajšim recitalom Kajuhove poezije. Program pa sta tudi tokrat lepo povezovali šestošolki Nina in Sara.

Še nekaj vtisov učencev …

Balet mi je bil zelo všeč. Najbolj mi je bila zanimiva zgodba o vrani in pavu. Kevin Mark. P. T., 7. r.

Meni je bil balet zelo zanimiv in tudi smešen. Proslava v šoli je bila odlična. Vesel sem bil, da so mnogi pohvalili moj nastop na harmoniki. Tim T. M., 7. r.

Baletna predstava je bila zabavna. Vsi nastopajoči so zelo dobro odigrali svoje vloge. Najljubši lik pa mi je bil pisatelj. Žiga B., 7. r.

Baletna predstava mi je bila zelo všeč, ker je bila tudi zabavna. Klavdija K., 8. r.

Jaz sem v živo že gledal balet Labodje jezero v veliki areni v Bratislavi na Slovaškem, kjer imam sorodnike. A tudi ta balet, ki smo ga gledali v Semiču, mi je bil zelo lep. Matyaš F., 8. r.

Baletna predstava mi je bila všeč, zanimiva, smešna, vsak prizor je imel posebno sporočilo. Všeč sta mi bila tudi glasba in miškin kostum. Nastja Š., 9. r.

Na baletni predstavi mi je bilo zanimivo. Spoznal sem, da je balet zelo umetniški ples. Aleksander M., 9. r.

Baletna predstava je bila v redu. Všeč mi je bilo, da nas je igralec, ki je igral pisatelja, vključil v predstavo, ko nas je spraševal. Motilo pa me je, da smo bili mi veliko starejši od ostalih učencev. Tilen M., 9. r.

 

Prvo- in drugošolci.

Učenke 3. in 4. r.

Maja iz vrtca.

Mladi folklorniki, 1.-4. r.

 

Peto- in šestošolci.

Mlajši OPZ.

Starejši OPZ.

Harmonikar Tim T.

Harmonikar Kevin M.

Učenke in učenec kulturno-umetniškega krožka.

Učitelj Gašper M.

Mladinski PZ.

Povezovalki programa Nina in Sara.

 

besedilo Marija Volf,

fotografije Mojca Breznik