Ponedeljek, 6. junij, je bil za nagrajence literarnega natečaja Moja rodna domovina prav poseben dan. Skupaj s starši in mentorico so šesto- in sedmošolci Kevin Mark Pyngrope Tekavec, Tim Tristan Mutič in Klavdija Kapš na povabilo častnega pokrovitelja literarnega natečaja MRD predsednika RS Boruta Pahorja obiskali Predsedniško palačo v Ljubljani.

Potem ko smo se pred Predsedniško ali Vladno palačo na Prešernovi cesti pridružili nagrajenim vrstnikom iz vse Slovenije in njihovim spremljevalcem ter predstavnikom organizatorja natečaja OŠ Vič in Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljana in bivših ljubljanskih občin, je sledilo prijazno povabilo v stavbo in hoja v prvo nadstropje po stopnicah z  rdečo preprogo.

Na gostitelja predsednika RS smo počakali v Veliki kristalni dvorani, ki je središče Palače in njen največji prostor. Krasita jo dva čudovita kristalna lestenca, izdelana iz muranskega stekla, vsak pa je težak skoraj dve toni. Ta dvorana je prizorišče državniških dogodkov na najvišji ravni. Predno se nam je pridružil predsednik Pahor, so nam podrobneje predstavili zgodovino in zanimivosti Palače.

Predsedniku RS smo ob prihodu v dvorano namenili topel aplavz. Pozdravil nas je z nasmeškom in nam izrekel prisrčno dobrodošlico. Pohvalil nas je za nagrajene pesmi in spise in za to, da negujemo ljubezen do domovine. Na stopnišču dvorane smo se še vsi fotografirali s predsednikom, nato pa nas je povabil še na ogled drugih prostorov. Ogledali smo si Sobo 70 ali rdečo dvorano, v kateri potekajo delovni pogovori več udeležencev. Nato smo vstopili v Zlati salon (prostor z zlatimi štukaturami), ki je namenjen pogovorom predsednika s tujimi voditelji na štiri oči. Zanimiv prostor je tudi Otroški kotiček, v katerem so številna pisma, risbice in drugi domiselni izdelki, ki so jih otroci podarili predsedniku. Ogled smo nadaljevali skozi dvorane štirih izjemnih slovenskih politikov: Franceta Bučarja, Ivana Omana, Jožeta Pučnika in Janeza Drnovška. Na osrednjem hodniku Urada predsednika RS so našo pozornost pritegnila čudovita protokolarna darila, ki jih je predsednik Pahor prejel v dveh mandatih svojega predsedovanja iz mnogih držav sveta. Stene Palače pa krasi še bogata zbirka umetniških slik. Na eni steni so tudi fotografije vseh treh predsednikov RS, ki so bivali v Palači pred sedanjim predsednikom.

Najdlje smo se zadržali v pisarni predsednika. Tu nam je še spregovoril o svojem delu, lahko smo ga tudi kaj vprašali, predvsem pa smo komaj čakali, da smo se lahko posamično fotografirali z njim, nekateri pa so celo sedli na njegov predsedniški stol.

Polni prelepih vtisov smo se poslovili od predsednika, ki nas je pred odhodom iz Palače pogostil še s sladoledom.

Našim nagrajenim učencem pa bodo ostali v spominu naslednji vtisi in doživetja:

Všeč mi je bilo in lepo, ko smo šli na obisk k predsedniku. Videl sem darila, ki so jih dali predsedniku iz drugih držav, in fotografije prejšnjih slovenskih predsednikov. Najlepše pa mi je bilo, ko sem se fotografiral s predsednikom, ko mi je malo skuštral lase in mi položil roke na ramena. Res je bil dober občutek, da sem predsednika Boruta Pahorja spoznal v živo. Letos je predsednik Slovenije še zadnje leto in mislim, da ne bomo imeli več tako dobrega predsednika, kot je on.

Kevin Mark

V Palači mi je bilo všeč, ker sem spoznal predsednika Slovenije. Všeč mi je bila Palača, saj ima mnogo znamenitosti in dragocenosti. Vsi prostori so zelo lepi, tudi predsednikova pisarna. Vesel sem bil predsednikove pohvale in sladoleda. Ko sem se z njim fotografiral, pa je bilo super, saj sem stal čisto zraven njega in se me je dotaknil. Vse je bilo odlično – pet zvezdic!

Tim Tristan

Ogled Palače mi bo ostal v spominu zaradi prijaznega sprejema, razlage in vodenja po Palači, kjer so nam razkazali prostore. V pisarni našega predsednika Boruta Pahorja smo se lahko z njim fotografirali, ga kaj vprašali in si ogledali darila, ki jih je prejel od gostov, ki so obiskali Palačo. Najslajše presenečenje pa smo dobili na izhodu, sladoledno lučko. Obisk pri predsedniku mi bo ostal v zelo lepem spominu.
Klavdija
pripravila mentorica literarnega natečaja MRD Marija Volf

 

fotografije: Maybeline Rose Pyngrope Tekavec, Urša Kapš, Natalija Kure, Zdravko Mutič