Spomini na šolo v naravi v Cerknem

V lanskem šolskem letu zaradi epidemije koronavirusa nismo mogli v šolo v naravi. Zato smo bili letos toliko bolj veseli, ko smo teden dni prebivali v CŠOD v Cerknem. V ŠVN smo odšli v dveh skupinah, prvi teden učenci 3. triletja, drugi teden pa še učenci 2. triletja. Z nami sta bila učiteljica Mateja Oberstar in učitelj Gašper Mihelič.

Vsi dnevi v ŠVN so bili zelo zanimivi, polni različnih dejavnosti in doživetij. Učenci pa se najraje spominjamo …

 

Všeč so mi bile sobe. Z učiteljem smo šli v gozd. Za nalogo smo morali narediti tabor. V ekipi sem bila z Nino, Markom, Žigo in Luko. Vsak je delal svoje delo. Na koncu smo zmagali vsi. Vsak tabor je imel nekaj, česar drugi niso imeli. Učitelji so bili prijazni.

Eva

 

V CŠOD Cerkno mi je bilo zelo všeč zato, ker smo vsak dan šli na bazen. Všeč mi je bilo tudi, ko smo šli v gozd. Malica in kosilo sta bili zelo dobri. Ni mi pa bilo všeč, da smo bili v zgornjem nadstropju, saj je bilo do naših sob potrebno prehoditi veliko stopnic. Razgled pa je bil lep. Sobe so bile res urejene. Hvala za lep spomin.

Nina

 

Ni mi bilo všeč, da smo imeli sobe v najvišjem nadstropju. Všeč pa mi je bil gozd, v katerega smo pogosto zahajali. Učitelji so bili zelo prijazni. V sobe nismo smeli prinašati sladkarij.

Pika

 

V CŠOD Cerkno je bilo ogromno stopnic, a tudi zelo dobra kosila in prijazni učitelji. Sobe so imele lep razgled na mesto.

Miha

 

Preveč stopnic, lepe sobe, dobro kosilo, zajtrk in večerja. Ni mi bilo všeč, da nismo smeli jesti sladkarij. Učitelji do bili prijazni. Zakon je bilo, da smo v bazenu lahko skakali z desk.

Maruša

 

Bilo je preveč stopnic, sobe so bile lepe, hrana je bila dobra, iz sob je bil lep razgled na mesto.

Luka

 

Preveč stopnic, lepa soba, nismo smeli jesti sladkarij in sladkih pijač. Kosilo, zajtrk in večerja so bili zelo dobri. Najbolj mi je bila všeč žurka s sladkarijami v sobi, ki pa jo je prekinil učitelj Igor – ko je odšel, smo z zabavo nadaljevali in poslušali glasbo.

Jana

 

V CŠOD Cerkno mi je bilo najbolj všeč, ko smo šli na bazen. Kosila in malice so bile zelo dobre. Sobe smo lično pospravljali. Motilo pa me je, da smo bili v najvišjem nadstropju in je bilo do naših sob preveč stopnic.

Sara

 

Že zjutraj v avtobusu mi je bilo zelo lepo, ko smo sedeli čisto zadaj in uživali v igranju igric in glasbi. Ko pa smo prispeli v Cerkno v dom, smo morali najprej znositi kovčke v sobe. Bilo je zelo veliko strmih stopnic in sem mislil, da bom umrl od napora. Odleglo mi je, ko sem se preoblekel v kopalke in smo se šli kopat. V bazen smo hodili plavat vsak dan. Zelo sem bil vesel, da smo na koncu plavalnega tečaja vsi dobili srebrnega delfinčka. Všeč mi je bil še fotolov, saj smo morali poiskati več znamenitosti v Cerknem in okolici. Med prostim časom mi je bilo najlepše, ko smo gledali film o Harryju Potterju in na zabavi. V Divjih babah pa sem našel medvedjo kost!

Tim Tristan

 

Meni se je najbolj vtisnil v spomin ogled jam Divje babe 1 in 2. To je zelo staro najdišče. Tam so našli najstarejšo piščal na svetu. Ogledali smo si novo digitalno predstavitev. Zapomnil sem si, da je v jamah 90 % kosti jamskega medveda in 10 % kosti drugih živali, ki so tam živele v kameni dobi. Zelo mi je bil všeč tudi čudovit razgled po okolici.

Kevin Mark

 

Vsak dan je bilo kaj zanimivega. V ponedeljek smo šli takoj po kosilu v bazen. V torek smo v gozdu gradili bivališča iz naravnih materialov. V sredo smo spoznali Laufarijo Cerkno in si ogledali prav posebne pustne maske. V četrtek zvečer smo se zabavali ob filmu o Harryju Potterju. V petek, preden smo odšli domov, pa smo obiskali še Divje babe.

Žiga

 

Najbolj zanimivo mi je bilo v muzeju cerkljanskih Laufarjev in v bolnici Franji. Všeč mi je bilo druženje z učenci iz Vrhnike. V šoli v naravi nam je bilo lepo.

Matyaš

 

Zgodilo se je veliko lepega. Hodili smo v fitnes. Postavljali smo šotore. V sredo zvečer smo zakurili taborni ogenj in pekli kruh in jabolka. V Laufariji so nam predstavili cerkljanske maske Laufarje in njihove pustne običaje. Vse maske razen ene so narejene iz lesa lipe. Opogumila sem se in si oblekla masko Ta pijanega in Ta pijane. Moram priznati, da mi je bilo kar težko oponašati ta lik. V bolnici Franji so mi bile zelo zanimive barake z medicinsko opremo, v katerih so med drugo svetovno vojno zdravili ranjence. Presenetilo me je, kako so skrite med strmimi skalami nad reko Pasico. Všeč mi je bilo, ko smo gradili lesen Da Vincijev most in potem skakali po njem, da smo ga preizkusili. Vesela sem bila, da je moja ekipa zmagala v postavljanju šotora in da smo dekleta iz naše sobe dobila pohvalo za najbolj urejeno sobo. V spominu pa mi bo ostalo tudi to, da smo pozno v noč »viseli« na telefonih in da smo si v trgovini nakupili ogromno sladkarij. V ŠVN je bilo zanimivo, zabavno in zelo lepo, zato vsi upamo, da bomo šli še kdaj.

Klavdija

 

V Cerkno smo po precej dolgi vožnji prispeli v ponedeljek dopoldne. Prvi dan smo v dveh delavnicah spoznavali kraj. Po večerji smo se odpravili na sprehod z lučkami, si ogledali čudovite panorame kraja in izvedeli marsikakšno zanimivost. V torek smo imeli športni dan v gozdu – preizkusili smo fitnes v naravi in gradili bivake. Popoldanske dejavnosti so bile namenjene ustvarjanju, zvečer pa smo spoznali skrivnostne Cerkljanske laufarje. V sredo je bil na vrsti naravoslovni dan Gozd. Spoznavali smo drevesne vrste, izdelovali gozdni koktajl in ustvarjali klopce iz naravnih materialov. Popoldne smo pripravili lutkovno predstavo, pri čemer smo se zelo zabavali. Večer smo preživeli ob ognju, ki smo ga sami zakurili v gozdu, zapeli smo nekaj pesmi ter spekli slastna jabolka. V četrtek zjutraj smo obiskali bolnišnico Franja, kjer smo spoznavali srhljivi čas druge svetovne vojne. Popoldne so zaposleni v CŠOD za nas pripravili prav posebno delavnico peke pajtičk – to so sladko slane majhne potičke. Pri rokovanju s testom so se izkazali zlasti naši fantje, ki jim gre kuha očitno zelo dobro od rok. Zvečer smo imeli poslovilno zabavo, ki je potekala na prostem, plesali smo in se veselili, a prepoved druženja z učenci iz Vrhnike je pustila malce grenak priokus. V petek smo izvedli še tehnični dan in se pomirili v tekmovanju s papirnatimi aviončki, ki smo jih seveda sami izdelali. Po kosilu smo se napotili domov in v popoldanskih urah prispeli v Stari trg.  Bivanje v CŠOD Cerkno je bilo poučno in zabavno in vsi si želimo, da se naslednje šolsko leto zopet kam odpravimo.

Učenci 8. in 9. razreda