23. septembra smo praznovali nov državni praznik – dan slovenskega športa. Na ta dan pred 20 leti smo na OI v Sidneyu dobili prvi zlati medalji v samostojni državi Sloveniji. Osvojili so ju veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec. Zato je dan slovenskega športa praznik vseh odličnih slovenskih športnikov in njihovih dosežkov. In res jih imamo veliko, v posamičnih in ekipnih športih, ki so znani po vsem svetu: košarkarja Luka Dončić in Goran Dragić, kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar, smučarski skakalec Peter Prevc, hokejist Anže Kopitar, alpska smučarka Tina Maze, tekačica Petra Majdič, košarkarji, rokometaši, odbojkarji …

Šport pa je zelo pomemben tudi za zdravje vsakega človeka. Če se ne gibamo dovolj, lahko prej zbolimo in imamo prekomerno telesno težo. Zato se moramo vsaj trikrat na teden aktivno ukvarjati s športom.

Jaz se rada gibam. Skoraj vsak večer s sestro kolesarim, z družino pa grem rada na sprehode in v hribe. S prijatelji se dobivamo na vaškem igrišču, kjer igramo odbojko in nogomet. V šoli pa imamo šport in se učimo pravil pri različnih športnih igrah.

Dan slovenskega športa bi morali praznovati čimbolj aktivno – da bi se ves dan gibali!

Ajda M., 8. r.

 

Moja najljubša slovenska športnica je Ilka Štuhec, saj je vsestranska alpska smučarka. Najboljša je v hitrih disciplinah, kar mi je še posebej všeč. Leta 2017 je postala tretja slovenska svetovna prvakinja, za Matejo Svet in Tino Maze.

Tudi jaz se vsak dan ukvarjam s športom. Najljubši mi je freestyle nogomet, saj lahko izvajam različne nogometne trike z nogami, rokami, glavo … Zelo rada pa igram tudi navadni nogomet tako v šoli kot doma. Vsak večer še telovadim. Šport zelo dobro vpliva na moje razpoloženje, lažje se učim, bolj sem skoncentrirana in si snov dobro zapomnim.

Mislim, da bi se moral vsak vsaj doma ukvarjati s športom, ki ga veseli, če že nima možnosti, da bi ga treniral.

Lidija M., 9. r.

 

Danes praznujemo Dan slovenskega športa | Občina Ivančna Gorica | MojaObčina.si

pripravila Marija V.