Lucija Konda in Matic Stupar v ICZR RS na IguNa sončno sredo, 18. maja, smo se v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu zbrali nagrajenci, njihovi starši in mentorji ter predstavniki izpostav Uprave RS za zaščito in reševanje. Gostiteljica srečanja URSZR je pripravila sklepno dejanje letošnjega državnega natečaja. Na že 20. likovnem in literarnem natečaju Naravne in druge nesreče so mladi ustvarjali na temo Delujmo preventivno. Razmišljali so, kako lahko s preventivnim znanjem in ravnanjem nesreče preprečimo ali pa pripomoremo k zmanjšanju škode oziroma sebi in drugemu rešimo življenje.

Natečaj je potekal na dveh ravneh, regijski in državni. Na njem je sodelovalo 3524 učencev iz več kot 70 vrtcev, 180 osnovnih šol in 12 šol s prilagojenim programom, pridružilo pa se jim je še 10 šol iz Madžarske. Otroci so ustvarili 2957 likovnih del in 524 literarnih. Najboljši med njimi so bili nagrajeni že na regijskih prireditvah (Izpostava URSZR Novo mesto je v začetku maja pripravila slovesno zaključno prireditev v OŠ Žužemberk). Na državno raven se je uvrstilo 238 likovnih in 162 literarnih izdelkov učencev iz vse države. V IC ZRRS na Igu pa so najboljšim 20 likovnikom in 15 literatom podelili priznanja in nagrade še na državni ravni. Med nagrajenimi mladimi literati sta bila tudi sedmošolka OŠ Stari trg ob Kolpi Lucija Konda in tretješolec OŠ Mirana Jarca Črnomelj Matic Stupar.

Najprej nas je pozdravil vodja Oddelka za Nagrajenci na Igupodporo gospod Janko Petrovič. Nato smo uživali v poučni in zabavni gledališki predstavi Pikec Ježek in gasilko Jež v izvedbi gledališča FRU-FRU. Gledati predstavo na prostem, na dvorišču, je bilo svojevrstno doživetje. Potem ko so podelili priznanja in nagrade in smo si ogledali razstavljene nagrajene izdelke ter opravili fotografiranje, pa je sledil še voden ogled poligona ICZR, kjer se usposabljajo gasilci in drugi reševalci v vadbenih objektih: visoki ruševini, stolpu za reševanje z višin, pokritem bazenu, naravnem bajerju, trimskem kabinetu, na stezi za praktično delo z izolirnimi dihalnimi aparati, v požarni hiši in na gasilskem poligonu, plinski hiši, ruševinskem poligonu, kinološki vasi. Seveda je bilo najbolj adrenalinsko v zelo visokem dvigalu gasilskega vozila, s katerim smo se dvignili tako visoko, da smo lahko občudovali panoramski razgled Iga in širše okolice.

Prijetno druženje, ki ga je polepšalo še razkošje pomladnega zelenja in ptičjega žvrgolenja, smo zaključili z obilnim in zelo okusnim kosilom v jedilnici ICZR. Gostiteljem smo hvaležni za vsa nova doživetja in spoznanja, za ves trud in prijaznost.

 

                                                                                                          Marija Volf, mentorica

                                                                                                          OŠ Stari trg ob Kolpi

[wzslider]