Učenci 7., 8. in 9. razreda smo se odzvali na prijazno povabilo OŠ Vič Ljubljana in Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljane in bivših ljubljanskih občin ob zaključku 10. literarnega natečaja Moja rodna domovina. Tako smo zadnji letošnji kulturni dan v torek, 24. aprila, preživeli v Ljubljani.

Gostitelji so nam pripravili raznolik in zanimiv program. Peljali smo se s turistično ladjico po Ljubljanici. Na sprehodu po starem mestnem središču smo spoznavali zanimivosti in znamenitosti prestolnice. Osrednja prireditev jubilejnega 10. natečaja pa je potekala v Mestnem muzeju Ljubljane.

Na literarnem natečaju je sodelovalo 40 OŠ iz vse Slovenije. Učenci so iskali navdih za pisanje pesmi in spisov o domu in domovini ob Prešernovem verzu Kjer hiša mojega stoji očeta in ustvarili 233 literarnih izdelkov. 30 učencev je bilo nagrajenih z medaljami, prav toliko pa jih je prejelo priznanja. Med nagrajenci so bili tudi 4 devetošolci naše šole: medaljo sta prejeli Lucija Konda in Nika Rauh, priznanje pa Karmen Šterbenc in Luka Šegina (mentorica Marija Volf). Med 8 šolami, ki so prejele zahvalo za dolgoletno uspešno sodelovanje na natečaju, je prav tako bila tudi naša šola.

Medalje, priznanja in zahvale so mladim ustvarjalcem podelili dr. Igor Potočnik, predsednik Združenja veteranov mesta Ljubljane 90-91, Sašo Vlah, ravnatelj OŠ Vič Ljubljana, in Matjaž Miklavc, član predsedstva Združenja veteranov. Osrednji govornik Andrej Jurjevič, višji praporščak, veteran vojne za Slovenijo 1990-1991 in pobudnik literarnega natečaja MRD, je med drugim poudaril: “Vaša dela so dokaz, da mladi, ki stopate na življenjsko pot, spoštujete slovenski jezik, slovensko kulturo, naše vrednote. Prepričan sem, da se nam za našo prihodnost ni potrebno bati, stali in obstali bomo na svoji, slovenski zemlji.” Vsi nagrajenci so prejeli tudi zbornik Moja rodna domovina 2018 – 10 let, v katerem so objavljena vsa nagrajena dela mladih.

Vtisi učencev

V Ljubljani mi je bilo najlepše na ladjici. Videli smo več mostov. Opazoval sem številne golobe.

Andraž Bračko Majerle, 7. r.

Najbolj všeč mi je bilo med vožnjo z ladjico in na Prešernovem trgu pri pesnikovem spomeniku. Drugo leto se bom bolj potrudil napisati spis ali pesem o domovini in mogoče se bo letošnji dogodek ponovil. Bilo mi je zares zelo lepo.

Erik Ržen, 7. r.

Na kulturnem dnevu v Ljubljani sem zelo uživala. Prvič sem se peljala z mestnim avtobusom in s turistično ladjico in to mi bo za zmeraj ostalo v spominu. Tak dan bi rada doživela še kdaj.

Neja Evgenija Ržen, 8. r.

Na slovesni prireditvi v Mestnem muzeju Ljubljane smo bili učenci naše šole še posebej toplo sprejeti, zato mi je bila proslava še toliko bolj všeč. Glasno so nam ploskali in se čudili, da nas je na šoli tako malo. Učenci OŠ Vič so zelo lepo peli. Najbolj vesela pa sem bila tisti trenutek, ko sem prejela priznanje za spis o domovini. To mi veliko pomeni.

Nasploh je bil dan poln zanimivih dogodkov. Lepo mi je bilo na ladjici, na sprehodu po starem mestnem jedru, v Mestni hiši, na Prešernovem in Kongresnem trgu, v stolnici oziroma cerkvi sv. Nikolaja. Vodnik gospod Alen nam je povedal veliko novega.

Hvaležna sem vsem, ki so nam pripravili tako bogat program.

Karmen Šterbenc, 9. r.

Na OŠ Vič so nas prijazno sprejeli. Nagovoril nas je gospod ravnatelj Sašo Vlah. Za veselo dobrodošlico so poskrbeli učenci, ki so nas navdušili z izvirno plesno koreografijo ob Straussovi Radetskyjevi koračnici. Nato je sledilo še okusno kosilo.

Z mestnim avtobusom smo se odpeljali do Križank, kjer smo se razdelili v več skupin in se z vodniki podali na ogled starega mestnega jedra in vožnjo s turistično ladjico po Ljubljanici. Tako smo izvedeli veliko zanimivosti o naši prestolnici.

Najpomembnejši dogodek pa je sledil ob 17. uri v Mestnem muzeju Ljubljane – slovesna prireditev ob zaključku 10. literarnega natečaja Moja rodna domovina. Letos smo pisali pesmi in spise na Prešernov verz Kjer hiša mojega stoji očeta. Jaz in vsi moji sošolci smo tudi ustvarjali in kar štirje smo bili nagrajeni. Nika in jaz sva kot prvi med 60 nagrajenci prejeli medaljo, Karmen in Luka pa priznanje. V čast pa mi je bilo tudi, da sem prevzela zahvalo šoli za dolgoletno uspešno sodelovanje na natečaju. Nastopili smo tudi v kulturnem programu. Živa je predstavila našo šolo, potem pa sva se ji pridružili še Nika in jaz z recitacijo Župančičeve pesmi Na Jurjevo.

Čeprav sem na prireditvi Moja rodna domovina sodelovala že lani, mi letos ni bilo nič manj zanimivo. Ponosna sem na medaljo, ki sem jo prejela. Pomeni mi spodbudo za naprej.

Skratka, v Ljubljani smo se imeli zelo lepo. Škoda, da se kulturnega dneva niso udeležili vsi učenci naše šole.

Lucija Konda, 9. r.

V Ljubljani sem s sošolci preživela krasen dan! Navdušil me je sprejem na OŠ Vič pa tudi moja prva vožnja z ladjico po Ljubljanici, prireditev v muzeju, novi ljudje, ki sem jih spoznala. Vesela sem medalje, ki sem jo prejela za nagrajeno pesem o Sloveniji.

Nika Rauh, 9. r.

Zadnji kulturni dan v osnovni šoli je bil zelo lep in z veseljem bi ga ponovila! Uživala sem na ladjici in sprehodu po starem mestnem jedru. S prav posebnimi občutki pa se spominjam svečane prireditve, na kateri sem pred veliko množico obiskovalcem predstavila našo šolo in recitirala. Zelo lepo so me sprejeli.

Živa Mihelić, 9. r.

Vse dejavnosti so mi bile zanimive, najlepša pa je bila prireditev Moja rodna domovina. In takih prireditev bi se morali večkrat udeležiti.

Janez Konda, 9. r.

Zelo sem bil presenečen in vesel, ko sem izvedel, da bom dobil priznanje za spis o domu in domovini – nisem si mislil, da bom dobitnik priznanja! In tisti trenutek, ko mi je gospod ravnatelj Sašo Vlah izročil priznanje in stisnil roko, je bil najlepši.

Užival sem tudi na ladjici. Ta dan je bil poln doživetij in nikoli ga ne bom pozabil.

Luka Šegina, 9. r.

 

             

S turistično ladjico po Ljubljanici.                               V OŠ Vič Ljubljana.

             

Nagrajenci OŠ Stari trg ob Kolpi in                             V Mestnem muzeju Ljubljane.

Andrej Jurjevič, višji praporščak.

 

                                                           Marjeta Kočevar in Marija Volf, učiteljici spremljevalki