Letos obeležujemo 100-letnico prve slovenske slikanice Martina Krpana (ilustracije Hinka Smrekarja).  V mesecu oktobru, ki je mesec šolskih knjižnic, smo se pridružili vseslovenskemu projektu Mladinske knjige Praznični natečaj Najlepše slovenske slikanice. Svoje najlepše slovenske slikanice so postavili na ogled učenci 7., 8. in 9. razreda. Devetošolec Luka Šegina je popestril razstavo s svojo likovno upodobitvijo Martina Krpana, knjižničarka pa s svojimi posebnimi knjižnimi izdajami prve slovenske pripovedke.

Muca Copatarica

Všeč mi je, ker je bila tako prijazna, da je vsem otrokom sešila copatke. Lani sem nastopal v igrici Mačkica Črapica (Muca Copatarica), ki smo jo igrali v našem polanskem narečju. Tudi sicer so mi muce najljubše živali.

Erik Ržen, 7. razred

Abeceda na polju in v gozdu

Knjiga ima zanimivo zgodbico. Otroci po polju in gozdu spoznavajo živali in rastline, ki imajo imena na posamezne črke. Tako se na zabaven način naučijo abecedo.

Andraž Bračko Majerle, 7. r.

Maček Muri

Zgodba je zanimiva, ker pripoveduje, kaj vse dela maček od jutra do večera. Maček Muri mi je všeč, saj imam rada mucke.

Neja Evgenija Ržen, 8. r.

 Martin Krpan

Martin Krpan je moja najljubša knjiga. Pred nekaj dnevi sem jo spet z veseljem prebrala. Občudujem Martina Krpana, kako je bil močan in slaven, a kljub temu preprost človek.

Lucija Konda, 9. r.

Medvedki sladkosnedki

To slikanico sem velikokrat prebrala, z njo sem se učila brati, zato mi je lep spomin na otroštvo. Ima tudi zelo lepe, zanimive ilustracije.

Karmen Šterbenc, 9. r.

Barčica: slovenske ljudske pesmi za otroke

Knjigo sva zelo pogosto brali s prijateljico Evo.

Nika Rauh, 9. r.

Ema hoče v svet

Ko sem obiskoval 3. razred, nas je za zaključek bralne značke obiskala pisateljica Ivanka Mestnik. Predstavila nam je knjigo in nam jo podarila. Potem sem jo še sam bral. Zgodba je bila zanimiva in se mi je vtisnila v spomin.

Luka Šegina, 9. r.

Travnik, dober dan

To je moja najljubša slikanica v domači knjižnici. Všeč so mi ilustracije in poučna zgodba, ki je lahko zanimiva tudi za starejše bralce. Knjiga me vedno spominja na avtorja, ki sta se mi podpisala vanjo.

Živa Mihelić, 9. r.

Coprnica Zofka

Napeta zgodba in zelo dobre ilustracije.

Janez Konda, 9. r.

Učenci OŠ Stari trg ob Kolpi in knjižničarka Marija Volf