5. decembra smo si v KC Janeza Trdine v Novem mestu ogledali operno predstavo Pod svobodnim soncem. Opera temelji na istoimenskem romanu pisatelja F. S. Finžgarja. Je modernistično delo za soliste, komorni orkester in zbor, prežeto z motivi pozne romantike, ljudske glasbe in koralnih melosov.

Ustvarjalci in izvajalci opere so bili člani Konservatorija za glasbo Jurij Slatkonja iz Novega mesta, libretist in skladatelj Tom Kobe, dirigent in umetniški vodja pa Aleš Makovac.

 

Operna predstava mi je bila všeč. Vsi nastopajoči so bili odlični, najbolj pa me je z milim glasom in zelo čustvenim petjem očarala Irena.

Nastja Mlakar, 9. r.

 

Najlepši mi je bil prizor, ko sta se Irena in Iztok poljubila in je nekdo v dvorani zaklical »yes«! Predstava mi je bila zelo všeč in upam, da bomo še kdaj šli gledat opero.

Lucija Šterk, 9. r.

 

Predstava je bila zelo zanimiva in poučna. Vsi so zelo lepo peli in zelo doživeto odigrali svoje vloge. Ogled opere Pod svobodnim soncem priporočam vsakomur.

Janez Konda, 8. r.

 

Vsi so bili odlični! Najbolj pa mi je bil všeč simpatični Epafrodit, ki je pel s prelepim glasom. Ko smo imeli pri slovenščini govorni nastop, sem predstavila ravno njegovo zgodbo iz romana. Opero Pod svobodnim soncem bi si z veseljem ogledala še enkrat!

 

                                                                                                     Nika Rauh, 8. r.

 

Odlična predstava! Najbolj sta se mi vtisnila v spomin Azbad in Radovan, slednji je bil smešen. Opero bi rada videla še kdaj.

Živa Mihelić, 8. r.

 

Opera mi je bila zelo zanimiva. Nastopajoči so bili zelo dobri. Všeč mi je bilo, da smo sedeli na sedežih v prvi vrsti in smo vse zelo dobro videli in slišali.

Luka Šegina, 8. r.

 

Tudi meni je bila najbolj všeč Irena. Želim si, da bi opero še kdaj videla, upam pa tudi, da bomo še šli v KC Janeza Trdine, saj sem bila zdaj prvič in večina sošolcev tudi.

Karmen Šterbenc, 8. r.

 

Opera mi je bila zelo všeč. Vsi so bili odlični. Zanimivo je bilo, da na odru ni bilo veliko scene in je vse še toliko bolj temeljilo na petju in glasbi. Vesela sem bila, ko sem med nastopajočimi v vlogi Azbada zagledala Klemna Torkarja, ki sem ga videla že v več predstavah v Poletnem gledališču Studenec.

Lucija Konda, 8. r.

 

Na kulturnem dnevu s sošolci in učiteljicama Marjeto in Marijo mi je bilo zelo lepo. V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu sem bila prvič in sem se veselila opere. Predstava mi je bila zelo všeč. Najboljša pa sta mi bila Iztok in Irena. Iztok je bil zelo pogumen, Irena pa lepo oblečena, vsa v belem, in tudi pela je zelo lepo. Rada bi še kdaj gledala opero Pod svobodnim soncem.

Neja Evgenija Ržen, 7. r.

 

Meni so bili najboljši Iztok, Irena in Radovan. Iztok je bil pogumen, Irena zelo lepa, Radovan pa zelo zabaven. Na predstavi mi je bilo zares lepo.

Erik Ržen, 6. r.

 

Tudi meni je bilo lepo. Najbolj se mi je dopadel Radovan, ker je bil smešen in tudi malo čuden. Vesel sem bil, da smo imeli zelo dobre sedeže. Nastopajoči so bili tako blizu nas, da smo jih videli v oči.

Andraž Bračko Majerle, 6. r.

 

Učenci OŠ Stari trg ob Kolpi