Učenci prvega in drugega triletja smo imeli kulturni dan v Ljubljani.  Sprehodili smo se po središču mesta in si ogledali znamenitosti, nato pa smo se odpravili v Slovenski šolski muzej, kjer smo si ogledali stalno razstavo, se udeležili delavnice Zvončki in sodelovali pri učni uri naših babic in dedkov – Nedeljska šola.

Stalna razstava Šolstva na Slovenskem skozi stoletja se začenja pri prvih znanih začetkih šolstva na naših tleh in se konča v sodobnosti. Razdeljena je na posamezna zgodovinska obdobja. Z izbranimi predmeti, fotografijami, učbeniki in dokumenti, šolskimi zakoni, predpisi in odloki ter šolskim in pedagoškim časopisjem opozarja na pomembne dogodke šolske zgodovine.

Muzejska učna ura je potekala pod strogim očesom gospoda učenika. Oblečeni smo bili po modi iz leta 1865. Izkusili smo pouk, kakršnega so obiskovali naši vrstniki v preteklosti.  Nekateri od nas so lahko okusili ‘čar’ takratnih kazni – klečanje v kotu na koruzi in sedenje v oslovski klopi. Pri uri smo uporabljali šolske potrebščine, kot so jih učenci v šoli nekoč. Bilo je super doživetje.

”Iz dobre šole rastejo boljši časi, iz slabe pa slabši. Časi so taki, kakršni so ljudje. Boljših ljudi pa ne bo, dokler ne bo bolje vzgojenih otrok.” (Drobtinice, 1863)

[wzslider]