Zadnji teden v novembru je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že 35. Slovenski knjižni sejem. V šestih dnevih se je na njem zvrstilo preko 300 dogodkov, povezanih s knjigo in branjem. Svetovno prepoznavnega knjižnega sejma smo se učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ Stari trg ob Kolpi udeležili v četrtek, 28. novembra.

Na SKS smo bili prvič in večina nas je bila prvič tudi v Cankarjevem domu, zato je bil ta dan za vse nas povsem novo in zanimivo doživetje. Ogledali smo si zelo bogato ponudbo knjig številnih slovenskih založnikov in nekateri smo si knjige tudi kupili. V delavnici Šolski knjigosled smo spoznali pot nastanka knjige, glavne organizacije, ki pri nas delujejo na področju literature, založbe, knjižne nagrade, tradicijo slovenske otroške in mladinske ilustracije.

Najbolj zabavno pa nam je bilo v šestem, najvišjem nadstropju CD – v Klubu CD, kamor smo se pripeljali z dvigalom. Če ne bi bilo vreme turobno in megleno, bi imeli lep pogled na Ljubljanski grad in na Rožnik. A jesensko sivo razpoloženje nam je že po nekaj uvodnih besedah pregnal predavatelj Boštjan Gorenc – Pižama. Pisatelj, prevajalec, igralec, komik, raper, predvsem pa velik zaljubljenec v slovenski jezik in literaturo nam je na zelo dostopen in zabaven način predstavil svojo knjigo sLOLvenski klasiki 1. Tako nam je skozi govorico nas mladih in ob digitalnem pristopu približal nekatere slovenske književnike in njihova dela od Trubarja preko Vodnika in Prešerna do Kosovela in sodobnejših piscev. Knjigo, ki je bila razglašena za najboljšo knjigo leta 2016, saj je bila v enem letu kar trikrat ponatisnjena, smo si z zanimanjem tudi ogledali.

Čeprav smo si prvotno nameravali ogledati operno-gledališko predstavo Martin Krpan, ki pa je odpadla zaradi bolezni med igralci, nam ni bilo žal, da smo se odločili za predavanje Boštjana Gorenca – Pižame. Smo pa bili nekoliko potrti tisti učenci, ki smo spomladi sodelovali na natečaju Društva slovenskih pisateljev Knjigovanje 2019 in smo izdelali ročni lutki svojih najbolj priljubljenih slovenskih književnih junakov. Naredili smo namreč mačka Murija in muco Maco in za slednjo so bile nagrajene učenke Ajda Mihelić, Patricija Šlajmer in Neja Evgenija Ržen. Ker pa se SKS nismo mogli udeležiti dan poprej, ko so na Pisateljskem odru razstavili vse nagrajene lutke z natečaja Knjigovanje, naše muce Mace ni bilo v razstavni vitrini.

S 35. SKS smo se vrnili z lepimi vtisi in s spoznanjem, da sta knjiga in branje ves čas v modi.

Marija Volf, koordinatorka KD

Učenci 7.-9. r. na 35. SKS v CD.

Nagrajenke Knjigovanja 2019 z lutko muco Maco.

Ročni lutki maček Muri in muca Maca.

Rezultat iskanja slik za boštjan gorenc pižama slovenski klasiki

Boštjan Gorenc – Pižama: sLOLvenski klasiki 1